21 oktober, 2024

Miljögifter i fisk

Fisk är en central del av många människors kost och kultur runt om i världen. När våra vattendrag, hav och sjöar drabbas av föroreningar i form av oljeutsläpp och andra miljöfarliga ämnen hotar inte det bara de marina ekosystemen, utan även vår hälsa. 

 

Utsläpp av miljöfarliga ämnen är i de flesta fall ett resultat av mänskliga aktiviteter, till exempel från oljeproduktion och industri, som leder till omfattande skador på de marina ekosystemen. Det skapar en giftig miljö för de organismer som lever i vatten. Fiskar är bland de vattenlevande organismer som drabbas hårdast av föroreningar då de kan absorbera miljöfarliga ämnen genom sin hud, men även via föda. Konsekvenserna kan bli mycket allvarliga för djur och miljö, men även för oss människor som äter fisk.


Naturvårdsverket beskriver att PFAS (Per- och polyfluorerade alkylsubstanser), som återfinns i bland annat olja, kan ha skadliga effekter på fiskens hälsa och fortplantning. PCB och dioxiner är två andra exempel på miljögifter som vissa fiskar kan innehålla. 

 

Läs mer på Naturvårdsverket och Livsmedelsverket.

 

Konsekvenser för oss människor

PFAS och andra kemikalier som kan finnas i fisk, leder i värsta fall till cancer, inklusive nedsatt immunförsvar och andra hälsoproblem. Gravida kvinnor och barn är exempel på särskilt utsatta grupper som kan påverkas extra mycket av föroreningarna, vilket kan påverka både deras hälsa och utveckling.

 

Läs mer på Livsmedelsverket och Naturvårdsverket

 

Vår roll

Det är här Entropi kommer in i bilden. Vi är specialiserade på oljesanering och att hantera miljöfarliga ämnen, inklusive PFAS, som kan finnas i olja. Genom vår kunskap kan vi minimera skadorna på miljön, vilket är avgörande för att skydda både vår miljö, våra djur och människor. Att agera snabbt och professionellt vid oljeutsläpp är avgörande. Vi kan tillsammans bidra till en renare värld!

 

Tveka inte att höra av dig till oss vid oljeutsläpp! 

 

Vad du bör tänka på när du köper fisk: 

  1. Välj fisk från hållbara källor. Kolla efter certifieringar, som MSC (Marine Stewardship Council) eller ASC (Aquaculture Stewardship Council), som visar att fisken är fångad eller odlad på ett mer ansvarsfullt sätt.
  2. Lär dig vilka fiskarter som är säkrare att äta och vilka som bör undvikas att äta ofta. Vissa arter är nämligen mer benägna att innehålla föroreningar än andra. 
  3. Läs rekommendationer från myndigheter som Livsmedelsverket om hur stor mängd fisk som är säker att äta.
  4. Håll dig uppdaterad kring forskning och nya riktlinjer i fråga om miljögifter i fisk.